Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

Kohv võiga – paleo-dieedi fännide uus lemmik

Postitatud

Paleo-dieedi trendijooki oled proovinud? Kohv või ja kookosõliga on Austraalia kohvikutes juba pakkumisel, 8 austraalia dollarit tassi eest (umbes 5,7 €)

Võikohv kõlab pisut kurkukõditavalt, aga fännid kiidavad seda palju paremaks võrreldes näiteks koorese caffe lattega.

Asjatundjad soovitavad kohvi sisse panna piima asemel 1-2 supilusikatäit soola- või laktoosivaba võid ja lisaks umbes lusikatäie kookosõli. Nii saad võimsa südameturgutaja või südameseiskaja – sõltub, missuguseid terviseartikleid Sa viimati lugesid ja kumma poole vastavas teemavaidluses valisid.

Võikohvi tuline populariseerija on USA ettevõtja Dave Asprey, kes on Bulletproof Coffee kaubamärgi omanik ja ideoloog. Idee võikohviks tekkis Aspreyl Tiibetis rännates, kui kõrgmäestikus pakuti talle teed pühvli piimast valmistatud võiga, mille mõju enesetundele teda täiesti rabada suutis. Tiibetis on tee võiga tavapärane kosutus.

Asprey segab oma retseptis kokku parimatest ubadest valmistatud kohvi, soolavaba või ja kookosõli derivaadi ning mikserdab seda 20-30 sekundit, saades tulemuseks kreemja vahuse kohvijoogi.

Kookosõli derivaati nimetab Asprey Bulletproof Brain Octane – ehk siis aju-oktaaniks – võrreldes seda bensiiniga, kütusega otse ajule.

Ta rõhutab rasvade kvaliteedi olulisust, sest meie kehad on näljas heade rasvade järel sedavõrd, et küllastust ei ole karta niipea.

Melbourne’i barista Matt Perger*, hakkas kohvi ja võiga katsetama umbes aasta tagasi. Ta ütleb, et esialgu naudivad nad seda oma tüdrukuga kodus, aga on varsti valmis seda ka kohvikus pakkuma koos Paleo-dieedi hommikusöögiga, mis koosneb lihast ja munadest.

Perger kiidab võikohvi maitset ja küllastunud rasvade kõrget kalorsust, mis täidab kõhu kauemaks.

Sydney kohvikus Ruby’s Diner nimetatakse moejooki “Kohv Paleo moodi”. Seal müüaksegi Dave Asprey Bulletproof kohvijooki ja huvi selle vastu on tõusuteel. Kookosõli lisamine pikendab kofeiini kestvust ja annab enama küllastuse.

Kohvikuomanik väidab, et päeva jooksul endise tavapärase 5-6 kohvi joomise asemel aitab talle nüüd ühest tassitäiest ja enesetunne on suurepärane.

[nggallery id=122]

Toitumisspetsialistid asetavad võikohvi tervislikkuse muidugi kahtluse alla – vähemalt kuni korralike katsete ja järelduste tegemiseni. Aga ilmselt tuleb katsetama siiski hakata, kui huvi võikohvi vastu samas tempos kasvamist jätkab.

Murekohaks on mõistagi võikohvi kõrge kalorsus. Tiibetis ja Nepaalis, kus võiga tee on igapäevane jook, on inimeste toitumis- ja liikumisharjumused hoopis teised mis mugavas Läänes. Toidu hulk on mägedes teadagi väiksem ja liikumist tublisti rohkem.

Aga – Läänes on huvi võikohvi vastu kasvamas ja juba on võikaupmeestel tekkinud uued kliendid, kes ostavad soolavaba võid kilode kaupa. Tavaliselt on see klient 30-50 aastane mees. Ilmselt kohvikupidaja?

Tervislikkust kõrvale jättes on võikohv – nagu iga asi, mis rohke rasvaga tehtud – maitselt väga hea. Või ja kookos annavad kohvile pehmust, rasv blokeerib maitseretseptorid ja kibedat maitset on vähem tunda.

Peale jääb pähkline, šokolaadine, vahukoorene maitse.

Matt Pergeri retsept:

  • 250 ml kohvi (kas filtrikohv või espresso + 100 ml vett)
  • 15 g soolavaba võid
  • 15 g extra-virgin kookosõli
  • Vahustada kõiki komponente 20-30 sekundit

Perger rõhutab vedeliku tähtsust – kui vett on liiga vähe, siis on tulemuseks majoneesitaoline paks kreem.

Proovisime ka ja soovitame omalt poolt kookosõli vähendada 11 grammile ja võid panime isegi sutsuke rohkem. Tulemus on põnev ja rammus. Kui tahad sõpru millegi uuega rabada, siis võikohviga suudad seda kindla peale.

*World Barista Championship 2011 – 3.koht, World Brewers Cup 2012 võitja, World Barista Championship 2013 – 2.koht

bfsupport

80 postitust

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!