Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

    Saame tuttavaks – Eesti esimene AeroPressi MV võitja – Laura Valli.

    Postitatud

    Eesti Aeropressi Meistrvõistluste esimene võitja Laura on kohe-kohe sõitmas Souli AP (AeroPressi) MM-ile! Uhke sõidu Lõuna-Koreasse esimesele Eesti AP meistrile pani preemiaks välja KAFO.

    Laura on esimene eestlane, kes AP MM-il osaleb. Uudishimu on suur – mis ta mõtleb, mis arvab???

    Meie niisiis muudkui pärisime ja Laura vastas kenasti.

    Kuidas tutvustad Aeropressi inimesele, kes sellega pole varem kokku puutunud?

    Kui küsimus esitakse Karlova Kohvis või ka kodus, siis otsin välja Aeropressi ja selgitan, et tegemist on ühe mitte väga ammuse lisandusega kohvivalmistamisvidinate pikka rivistusse, mille leiutas 2005. aastal Stanfordi ülikooli aerodünaamika professor Alan Adler ja et sellega saab kiiresti ja olematu vaevaga tassitäie väga head kohvi valmistada.

    Kas Aeropress on sinu igapäevane kohvivalmistusvahend?

    Jah on, sest kiiretel hommikutel võin siis kindel olla, et põhiretsepti järgi paari minutiga valminud kohv maitseb igal juhul hästi.

    Aga kui aega on hommikul rohkem, pakub Aeropress suurt eksperimenteerimisrõõmu, sest tegureid, millega mängida ja maitset timmida, on tegelikult väga palju!

    Ja Aeropress on kerge, mis tähendab, et seda on mugav kaasas kanda. Kui ma ei ööbi kodus, pakin veel enne hambaharja ja riideid kaasa käsiveski, Aeropressi ja natuke häid kohviube.

    Tõele au andes olgu öeldud, et ühtegi muud kohvivalmistusvahendit mul kodus polegi. Enne Eesti Aeropressi meistrivõistlusi polnud mul ka Aeropressi, selle ostsin kuu aega enne mõõduvõtmist Tallinnas.

    Varem valmis mul hommikuti lihtsalt tassipõhjakohv, nüüd aga pole Aeropressile ühtegi vastast.

    Kui palju igapäevaselt jändad oma hommikukohviga – on see rutiinne toiming või katsetused igal hommikul?

    Katsetused igal hommikul! Toidu- ja kohvivalmistamises olen seadnud endale eesmärgiks mitte kunagi ühtegi einet või kohvi mitu korda täpselt samal moel valmistada ja olen seda põhimõtet järginud 2009. aastast – ikka ja alati leian mõne nüansi, mida muuta.

    Kui olen Karlova Kohvis tööl, toimub hommikukohvi katsetus kohvikus. Kõigepealt seadistan espressomasina jahvati ja veendun, et espresso-shot vastab meie standarditele, siis päeva jooksul, kui on mahti, eksperimenteerin veidi filtrikohvidega. Maitsmisele lisaks kontrollin tulemust aeg-ajalt refraktomeetriga.

    Sinu maitse järgi valmib parim kohv, kui seda valmistada…?

    Värskelt jahvatatud kvaliteetsetest heleda röstiga kohviubadest!

    Kui palju päeva jooksul kohvi jood?

    Tavaliselt 1-2 tassitäit. Kui olen kohvikus tööl, siis pisut rohkem, sest maitsmist on rohkem.

    Oled sa eesootava võistlusega hästi kursis – mida juba tead sellest?

    Kindel on see, et KAFO esindaja on ostnud lennupiletid marsruudil Tallinn-Soul-Tallinn ja hotell on broneeritud:) Võistluse kodulehel olevad reeglid olen mitu-mitu korda läbi lugenud, aga täpsemat võistlusinfot lubati edastada alles oktoobris, nii et püsin põnevil ja ootel.

    Kuidas valmistud võistlusteks?

    Olen tutvunud eelmise aasta finalistide retseptidega ning valmistan pea iga päev Aeropressiga kohvi iseendale, pereliikmetele ja külalistele. Käin KAFO Tallinna esinduses Kaspar Grossfeldti juures kätt ja keelt treenimas. Ja loomulikult koostan nimekirja Souli parimatest kohvipoodidest!

    Kuidas hindad oma võidušansse MM-il?

    Harjutan usinalt, valmistan võimalikult nauditava tassitäie kohvi ja loodan heale õnnele!

    Kas osaled Eesti AP võistlustel ka järgmine kord?

    Miks mitte!

    On Sul ülevaadet kohvimaailmas toimuvast? Kus oled saanud parimat kohvi ever?

    Püüan end kohvimaailmas toimuvaga kursis hoida, jälgides erinevaid uudistekanaleid. Suhtlen valdkonna kaasentusiastidega ning kui kuhugi reisin, külastan alati kohvipoode, kus kohvisse austuse ja kirega suhtutakse.

    Kõigi maitseelamuste puhul on mulle väga tähtis toidu või joogi laiem foon: kus ja kuidas see valmib, kelle toorainest ja mis on selle tootja või tooraine ajalugu ja tulevik.

    Lisaks – inimese maitse muutub ja areneb ajas! Kohv, mis mind vaimustas aasta tagasi, võib nüüd juba üsna tavaline tunduda. Kõige elamuslikumad on olnud erinevad kodused musta kohvi ja toidu kombinatsioonid.

    Kuidas on kohvivalmistamise tase Eestis võrreldes muu maailmaga? Mis on erinevused?

    Sellele küsimusele ammendava vastuse andmiseks olen kaugelt liiga vähe reisinud, nii et küsige mõne aja pärast uuesti!

     

    Soovime Laurale mõnusat ettevalmistust, ägedat reisi, head võistlusnärvi ja palju head õnne!

    Ja jääme ootama AP MM-i muljeid ja tulemusi!

    Gerli Rand

    Sarikirjutaja ja kohvisõltlane

    41 postitust

    Turundab head kohvi sellise hooga, et kohvisõprade arv kasvab peatamatult ja jube kiiresti. Mõjub magnetina uutele klientidele. Paljud teejoojad pöörduvad tema pärast kohviusku.

    Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!