Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

World of Coffee Amsterdamis

Postitatud

Eelmisel nädalal leidis Amsterdamis aset üks maailma suurimaid kohvisündmusi – World of Coffee. Kohapeal toimusid barista maaimameistrivõistlused, kuulutati välja parimad uued kohvitooted, toimus mess, kust ei puudunud ükski endast lugupidav rahvusvaheline kohvibränd ning võimalik oli harida end erinevatel loengutel, mille olid korraldanud suurimad kohviorganisatsioonid (SCA, Speciality Coffee Assosation, Barista Guild ja Roasters Guild). KAFO-st olid kohal meie müügi- ja teenindusjuht Guido, logistik Silvia ja kohvikoolitaja Annika. Siin on tehtud väikene ülevaade toimunust.


Võistluste ala, poolfinaalis võistlesid kahel erineval alal samaaegselt kahe riigi esindajad.


Kuus finalisti vaskult lugedes: Kreeka esindaja Michalis Katsiavos  (4. koht), Kanada esindaja Cole Torode (5. koht), Uus-Meremaa esindaja John Gordon (6. Koht), Šveitsi esindaja Mathieu Theis (3. koht),Poola esindaja Agnieszka Rojewska (võitja), Hollandi esindaja Lex Weneker (2. koht)


Võitja oma toetajaskonnaga.

Kui eelmisel aastal toimusid barista meistrivõistlused Lõuna-Koreas, Soulis, siis tänavu hoopis lähemal, Amsterdamis. Kokku tuli võistlema 55 oma riiki esindavat baristat ja olgu kohe mainitud, et eestlased isegi ei saa maailmameistrivõistlustel võistelda, sest meil puuduvad siin selleks vajalikud organisatsioonid. Iga osaleja pidi kohtunikele valmistama espresso, piimakohvi ja kohvi sisaldava alkoholivaba autorijoogi, tutvustama oma uba ja kirjeldama jookide maitseid sidudes ubade päritolu ja töötlemismeetodeid tulemusega tassis.

Nelja päeva jooksul selgitati välja, et tänavune parim barista on poola tüdruk Agnieszka Rojewska. Agnieszka erines oma ettekandega teistest osalejatest silmnähtavalt. Kui aastaid on võistluste tase üha kõrgemale viidud ja kõik võistlejad püüavad üksteist üle trumbata kohviubade maitsenüansside ja presentatsiooni detailide või uute tehnoloogiatega, siis Agnieszka lõi paljustki puhtuse ja lihtsusega. Kindlasti on tema etteaste võimalik leida peagi ka YouTube’ist.

Ta pani kohtunikud kohvikukülastaja rolli, alustas kõige lihtsamatest maitsetest ja ehitas enda presentatsiooni üles selliselt, et iga eraldi kohvijoogi käik oli nagu uus külastus kohvikusse. Pani kohtunikud esialgu võhikute rolli ja haris neid iga „(külas)käiguga“ üha rohkem ja rohkem. Otseloomulikult serveeris ta tipptasemel kohvi Project Origin’ilt, kuid tuletas meelde kõikidele kohviprofessionaalidele, et veel liiga paljudele inimestele kohv isegi sellel tasemel võib tunduda „lihtsalt kohv“ ja infot selle eksklusiivsuse kohta tuleb serveerida tükk tüki haaval, sest nii spetsiifilise info omandamine kui maitsemeelte areng võib võtta aega rohkem, kui me sisimas tahaksime. Ja seda kiputakse nii kõrgel tasemel paraku unustama. Ta mõjus inimlikult ja loomulikult ning oli aplausi arvestades ka üks publiku lemmikuid. Märkimist väärib asjaolu, et esimest korda ajaloos võitis barista maailmameistrivõistlused naine!

Finalistide hulgas esimest korda nii suurel laval võistlesid Kreeka ja Kanada võistlejad. Ja tegelikult oli iga võistleja ettekandes mitmeid inspireerivaid detaile ja tase üldiselt oli siiski ääretult kõrge.

Mess: Siit tuleb suur ülevaade meie lemmikbrändide uudiste ja uuenduste kohta (hoiatus, mõningad lõigud võivad minna väga spetsiifiliseks, aga eks tegelikult peitubki ilu olulistes detailides.):

Lavazza

Kohale oli tulnud näiteks Lavazza, kes presenteeris uusi veelgi paremaid ¡Tierra! projekti oasegusid. Projekt ise sai alguse juba 2002. aastal ning selle raames toetavad nad koostöös Rainforest Alliance’iga kohvi päritolumaade elutingimusi, sotsiaalset arengut, majanduskasvu ja farmide kogukondi. ¡Tierra! projekti kolm peamist väärtust on toota kõrgtasemelist kvaliteeti, näidata välja austust meie planeedi suhtes ja toetada väikeseid kogukondi. Kusjuures mainimist vajab ilmselt ka asjaolu, et suurel hulgal Tallinn Coffee Festivali külastajatel oli võimalus ¡Tierra! kohviube juba aprillis maitsta ning tagasiside oli rohkem kui suurepärane. Praeguseks on Lavazza ¡Tierra! 100% Rainforest Alliance araabika kohvioad müügil vaid Haapsalus Müüriääre kohvikus, kuid õige pea on see nimekiri täienenud. Kui Sinu kohviku kohv vajab välja vahetamist või Sinu uues kohas pole kohviube veel välja valitudki, tule KAFO-sse maitsma ja usu, uus lemmik ongi leitud.

CoffeePixels

Coffee Pixels, meie kõige ägedam uus toode, võitis sel aastal parima uue toote tiitli, kvaliteetse kohvi maailm on nad vägagi soojalt vastu juba võtnud ja meil on selle üle ainult hea meel. Eesti turul on CoffeePixels juba mõnda aega olnud, kuid ometigi pole see veel kõigi kohvifännideni jõudnud. Tegemist ei ole šokolaadiga, vaid naturaalsest kakaovõist, erikohvi ubadest ja kohvi viljalihast valmistatud ampsuga, mis sisalab kofeiini umbes sama palju, kui üks espresso. Piisavalt, aga mitte liiga palju. Ideaalne valik kiirel hommikul teekonnal tööle, päevasele matkale turgutuseks (ja vett polegi vaja keeta), lihtsalt niisama kohvi asemel või näiteks reisile kaasa. Toode on valmistatud Etioopia kohviubadest ning praeguses sortimendis on valida musta kohvi ja piimase ampsu vahel. Nad ise aga lubvad peagi-peagi veelgi põnevamaid maitseid omavahel segada.

Dalla Corte

Dalla Corte on valmis saanud maailma stabiilseima traditsioonilise espressomasinaga XT, mille hüüdlauseks on “one million times” (üks miljon korda) viidates asjaolule, et tervelt miljon korda võimaldab masin valmistada samasugust toodet.

Teades asjaolu, et veesurvet (ei, mitte rõhku, vaid survet) ja temperatuuri muutes on võimalik väga palju kohvi omadusi välja tuua ja ära peita, siis selle masina puhul on välja mõõdetud seni enneolematult väike temperatuuri kõikumine (0,1%, senine parim 0,25% Dalla Corte Pro puhul, kolmas koht 0,81%) ja ühtlasi annab kalibreerida veesurvet igal grupil eraldi. Veesurve muutmist võimaldab ainult Dalla Corte, varasemalt ainult Mina mudel, nüüd ka XT.

Kui tänase päevani kasutavad maailma tasemel baristad kohvi retsepti seadistamisel kaalu, võimaldab uus XT ilma kaaluta välja mõõta välja surutava vee grammides ja septembris esitlevad nad uuendust, mis hakkab ekraanil näitama kohvi kogust tassides. Ilma kaaluta arvutades ise välja, kui suur osa veest jääb portafiltrisse ja kui suur osa jõuab tassi. Nad tegelikult tunnistasid, et see on neil juba tänaseks olemas, kuna itaallased lähevad kogu kollektiiviga kohe kuusele puhkusele, ei tegele nad selle tutvustamisega veel praegu.

Kui seni on Dalla Corte olnud ainus 54 cm laiuste portafiltrite tootja, siis nüüd on otsustanud, et kliendid võivad valida 54 ja 58 cm-ste portafiltritega. Nad on ise seisukohal, et tõmbeprotsessile on enamasti parem 54 cm, aga kuna kogu maailm toodab muud lisatarvikud pigem 58sentimeetristele, siis pakuvad nad lahendusena kahe vahel valida.

Hario

Hario rabab sel aastal ennekõike disainiga. Valikusse on tekkinud värvilised V60 filterkoonused, mis lisavad senistele punasele ja valgele lõbusat särtsu ja ühtlasi on ilmunud must seeria, mida on meile KAFO-sse müügile oodata juba õige pea!

 

 

Järgmine World of Coffee toimub järgmisel aastal 6.-8. Juunil Berliinis. Pane kalendrisse kirja, meie igal juhul ei jõua enam ära oodata…

Annika Andresen

Sarikoolitaja ja kohvigurmaan.

3 postitust

Siidise piimavahu instruktor, kes teab kavalaid trikke ja kes tõestab kiirelt ära, et kohv võib olla kordades maitsvam, kui on olnud seda tänase päevani. Eriti kui tema seda teeb.

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!