Päritolu: Cobán, Guatemala
Tootja: Luis "Wicho" Valdés
Talu: Santa Isabel
Kõrgus merepinnast: 1600 m
Sordid: Caturra
Töötlemine: Märgtöödeldud
Maitseomadused: Krõbedad, karamellitaolised maitsed koos aimdusega rohelistest viinamarjadest ja punastest õuntest
Soovi korral jahvatame kohvioad vastavalt valmistusmeetodile.
Santa Isabeli talu omandas Valdési perekond aastal 1875. Kurbade asjaolude tõttu kaotati talu perekonna omandist paljudeks aastateks, kuni Don Luis Valdés, Wicho isa, ostis selle tagasi aastal 1960. Taas oli talu Valdési perekonna käes! Don Luis alustas kohvipuude istutamist aastal 1965 ja tänapäeval vastutab kogu talupidamistegevuse eest Wicho. Tänu Wicho agronoomia taustale on paljud talupraktikad vähendanud lehemädanikku ning väetiste ja pestitsiidide vajadust.
Cobáni piirkond saab aastas ligikaudu 3500 mm sademeid, mis muudab pügamise vajalikuks, et vältida seenhaigusi. See põhjustab ka pikenenud ja ebaregulaarset õitsemist, mis nõuab ekstra tööd saagi korjamisel. Mõnikord peavad korjajad läbima kohvipuu kuni kümme korda, et korjata kõik küpsed kohvi marjad.
Pärast korjamist purustatakse kohv ja asetatakse paakidesse 48 tunniks fermentatsiooniks. Seejärel pestakse ja leotatakse kohvi veel 24 tundi vees. Seejärel kuivatatakse kohv paar päeva õues kõrge niiskuse tõttu enne ümberpaigutamist hästi ventileeritud kasvuhoonetesse. Kuivatamisprotsessi jälgitakse hoolikalt, et saavutada ühtlane niiskus ja veetegevus, tagades stabiilse ja kvaliteetse kohvi.