Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

Hele või tume röst – kummas on rohkem kofeiini?

Postitatud

Kofeiin, meie parim hommikune äratus … Kas oled mõelnud või kuulnud, et mõni kohv on tänu oma tugevamale maitsele kofeiinirikkam ja peaks sind justkui paremini äratama? On levinud arvamus, et tume röstitud kohviuba on tänu oma tugevamatele maitseomadustele kofeiinirikkam. Teisiti arvajad jälle ütlevad, et tänu tugevamale röstimise temperatuurile on kohvioas vähem kofeiini, sest see kaob ehk „põleb“ sealt ära.

Me ei saa öelda, et üks või teine väide on päris vale või ainuõige. Üks on aga kindel, tugevama maitsega kohv ei tähenda kofeiinirikkamat kohvi ja ei anna sulle seda duracelli- jänese energia efekti. Mis puutub aga kofeiini ära „põlemisse“, siis see on tõesti võimalik, kuid ei ole märkimisväärne ja selleks on vaja röstimistemperatuuri vähemalt 315 kraadi. Kuna harva tõuseb röstimistemperatuur üle 245 kraadi, on kofeiinisisaldus oas üsna staatiline kõikides röstimistasandites.

Mis on siis õige? Õige vastus oleneb sellest, kuidas sa seda hindad või võrdled. Kui võtta üks uba heledast röstist, teine tumedast ja võrrelda nende kofeiinisisaldust, siis see on mõlemas ühtlane. Kui aga võtta mõõtelusikatäis ühte ja teist, saame juba vahe. Kuna tume röst kaotab röstimise käigus rohkem kaalu, aga samas maht suureneb, annab näiteks 10 uba heledat rösti massiliselt rohkem kohvi kui tume röst. Vähem kohvi tähendab vähem kofeiini ja nii saamegi tumedast röstist hoopis maitse- ja kofeiinivaesema kohvijoogi. Kui nüüd kaaluda 8 g heledat ja tumedat rösti, saame vastupidise tulemuse. 8 g heledat rösti annab vähem kohviube kui tume röst ja kuna ühes oas jäi kofeiin muutumatuks, saamegi rohkem kofeiini tänu suuremale hulgale tumeda rösti kohviubadele.

Üks võimalus on veel, kuidas kofeiini mõõta. Kõige enam levinud kohvi liigid, mida kasutatakse, on Arabica ja Robusta. Viimases on pea kaks korda rohkem kofeiini kui teises. Enim joodavad kohvid ongi just Robusta ja Arabica segud, mis on kofeiinisisalduselt rikkamad kui 100% Arabica kohv.

Niisiis, kas tumedas röstis on rohkem kofeiini kui heledas röstis? Kõik sõltub sellest, kuidas sa neid võrdled – kas ubade, massi, mahu või sordi järgi.

Kaspar Grossfeldt

Sarikoolitaja ja kohvigeenius.

24 postitust

Kui espresso esimene sõõm sisaldab kuni 1000 erinevat aroomiühendit, siis täpselt niipalju Kaspar neid tunneb ja kirjeldabki. Vahel meile tundub, et Kaspar luiskab, sest kuidas on see võimalik?

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!