Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

KAFO selgitas välja kohvistaare omade seast

Postitatud

25. ja 26. jaanuaril toimusid KAFO-s sisemeistrivõisltused KAFOSTAAR 2018.
Kahe päeva jooksul panid meie töötajad proovile end kolmel alal: Sensory cupping, Brewing ja Barista.

Meie vaprad võistlejad pärast kaht kirgi kütvat päeva. Esitleme uhkusega pildil vasakult: ülitõsine kohvimasinate doktor Rauno, särasilmne müügikuninganna Grete, naerusuine Lavazza brändiprintsess Kristin, kaval Jura müügiproff Hendrik, tubli ja osav KAFO Tartu juht Heddi-Liis, võitmatu kohvimester Silvia ja kõiki jääsid sulatav logistikageenius Taivo (ees paremal). Pildilt puudub Indrek, meie tegevjuht.

Kuna muu  eriala kohvifänn ei pruugigi teada, mis nende kõigi sõnade taga peidus olla võib, seletame me kohe nende sõnade tähenused lihtsasti lahti.

Sensory cuppingu puhul on tegemist sisuliselt väga lihtsa ja mängulise võistlusega, mille raames peab osaleja maitsma erinevatesse tassidesse valatud veetõmmiseid ja arvama ära toiduaine, mis selles vees tunnikese tõmmanud on. See võis olla maasikas või vaarikas, porgand või kurk, koriander või kaneel – mis iganes naturaalne ja söödav. Maitsmise ajaks on kogu tõmmanud toiduaine veest välja filtreeritud ja võistleja pidi enda mälu, maitsmis- ja haistmismeele ning suu-sisese tekstuuritaju koostöös toiduaine ära arvama ja paberile kirjutama. Reeglid olid lihtsad: kes kõige rohkem õigesti arvas, see võitis ja kui arvati võrdselt, võitis kiirem.

Sensory cupping on suurepärane harjutus, millega treenida enda maitsemeeli ning kõrgelt arenenud maitsemeeled on kohviettevõttes töötades ilmselgelt üks kõige kasulikemaid oskuseid – eks ikka selleks, et teha vahet heal ja halval kohvil, leida heast kohvist maksimaalselt maitsenüansse ja tuvastada ära halva kohvi madala kvaliteedi põhjuseid.

KAFOSTAAR’i võistluste sensory cuppingus kasutati kümmet toorainet: pohla, vaarikat, mangot, laimi, ananassi, kookost, porgandit, tilli, rosmariini ja lagritsat. Ja uskuge, see on raskem kui te arvate, isegi kui kõik nimetatud toiduained väga iseloomuliku maitsega on, näiteks ei tundnud mitteükski osaleja rosmariini ära, samas vaarikas oli kõigile teada. Parimad olid Silvia ja Kristin!

Selline vahva võistlus! Maitsed cuppingu lusikaga vett, mõtled, et “jube tuttav, aga mis täpselt, no kohe üldse ei meenu!!” maitsed veel, mõtled välja ja paned kirja. Mängisime seda enne võistluslt trennina paar korda ka tavalisel tööpäeval läbi ja soovitame kõigile ettevõtetele. Suurepärane mälu ja maitsete mäng!

Brewing on käsitöökohvi valmistamise võistlus. Kõik meie võistlejad valmistasid kohvi kas AeroPressi või Hario V60-ga. Antud võistluse tegi kõige põnevamaks asjaolu, et kõik valmistasid kohvi samadest kohviubadest, Johan och Nyström’i röstitud ja Guatemalas, Santa Isabelis kasvatatud ubadest! Mille peale siis üldse võisteldi, võib tekkida ilmselt küsimus. Võisteldi selle peale, kes samadel tingimustel  kõige parema maitseprofiili ja enim maitsenüansse välja võluda suutis.

Levib tõdemus, et kohvivalmistamise juures on kõige olulisemad kohvioad ja valmistusvahend – tegelikult on aga valmistaja oskused ja teadmus üks kõige olulisemaid hea kohvi komponente. Väga lihtne on kvaliteetsest oast mõru või suisa kibe kohv valmis teha. See, kuidas tegelikult jahvatusastme, kohvi doosi, kokkupuute aja ja vee temperatuuriga teadlik mängimine kohvi maitse tähtedeni viia võib, on imeline. Ja selle peale meie kafosterid võistlesidki. Kelle kohvil oli kõige enam aroomi, meeldivaid maitsenüansse, täidlust ja tasakaalu magusa, mõru ning happelise vahel, oligi parim. Kõige enam punkte sai selles võistluses Rauno, teisele kohale tuli Hendrik ja kolmandaks Silvia.

Käib töö ja vile, naer ja muusika koos! Kohtunikel ei ole kuigi kerge nii hea ja veel parema vahel valida…

Barista meistrivõistlustele oli iga osaleja valinud välja oma lemmiku Lavazza kohvioa ja pidi sellest valmistama kohtunikele oma välja töötatud retsepti järgi espresso ja cappuccino. Võistluste-eelsel treeningperioodil õpiti senisest veelgi enam tundma vahet erinevatel espressodel, sättima selle pisidetaile, et maitsenüansid oleksid veelgi kosmilisemad ja vahustama üha ilusamat piimavahtu. Oma lemmikuba ja välja töötatud kohvisid õpiti tervikuna presenteerima ja võitjaks tulid osalejad, kes suutsid pingelise võistlustule all valmistada kohtunikele parimad joogid. Kõige kõrgemad punktid selles kategoorias teenisid Kristin, Silvia ja Hendrik.

Tõsi ta on, et KAFO-s oskab igaüks valmistada endale ise parima kohvi. Nüüd aga ollakse veelgi teadlikumad, osatakse jälgida veelgi rohkem detaile, seadistada veskit ja mõned said käppa ka latte art’i. Seda kõike oma igapäevase muu töö kõrvalt. Kiidame ja imetleme!

Kuude jooksul harjutatud tööd hindasid neli maitsekohtunikku  ja üks tehniliste oskuste kohtunik. Külaliskohtunikuna hindas kullipilguga piimavahu mikromullide suurust üle Valio müügijuht Malle Kalmu, pildil vasakult esimene. Teised maitsekohtunikud on meie oma praegused ja endised koolitajad Annika, Kaspar ja Jens, tehniline kohtunik oli barista võistlustel KAFO nõukogu liige Silver.

Kuigi võistluseelse perioodi vältel võitsid kõik KAFO töötajad hindamatuid kogemusi, tuli võistlustel osalenute hulgast välja valida vaid üks, kes säras igal alal ereda, aga ka püsiva leegiga. Võistluste parimaks pälvis Silvia, teiseks tuli Hendrik ja kolmandakas Taivo.

KAFO-s teame, et meie meeskond on nüüd veelgi targem ja osavam ja ühtsem. Kiidame KAFOSTAARI üliheaks!

Annika Andresen

Sarikoolitaja ja kohvigurmaan.

3 postitust

Siidise piimavahu instruktor, kes teab kavalaid trikke ja kes tõestab kiirelt ära, et kohv võib olla kordades maitsvam, kui on olnud seda tänase päevani. Eriti kui tema seda teeb.

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!