Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

Fairtrade – õiglane kaubandus

Postitatud

Fairtrade ehk õiglase kaubanduse põhiprintsiip on, et maailma säästva arengu huvides peab mistahes toote hind olema õiglases vastavuses tootmise kuludega. See tähendab, et toote madal hind ei tohi kujuneda keskkonna ja tööjõu väärkohtlemise arvelt.

Fairtrade standardid kohustavad kõiki kaubanduse osapooli – tootjaid, edasimüüjaid, ostjaid – osalema ühises vastutuses maailma loodusressursside hoidmise ning inimõiguste eest.

Fairtrade põhimõtted hakkasid levima 1950-ndatel. Esimesed programmilise mõtteviisi pioneerid olid väikekaupmehed Põhjamaades ja arengumaades, kes hakkasid vastu diskrimineerivalt madalatele hindadele, mille üle otsustasid senini ainumääravalt edasimüüjad ja vahendajad. Otsiti ideed, kuidas pääseda maailmaturule otse ja vahendajatest sõltumatult.

1988. a. kutsus Hollandi mittetulundusorganisatsioon Solidaridadellu Fairtradetunnusmärgi Max Havelaar, mis väärtustas säästva arengu põhimõtete järgi tootmist ja tooteid maailmaturul. Esimene Max Havelaar sertifikaat loodi kohvile. Tunnusmärk sai oma nime 19.sajandi bestselleri „Max Havelaar” järgi, mis rääkis Jaava saare kohviistanduste tööliste ekspluateerimisest Hollandi koloniaalkaupmeeste poolt. Sertifikaat andis selgelt teada, et tegemist on kindlaid töö- ja keskkonnastandardeid järgiva tootega.

Max Havelaar’i eeskujul kutsuti järgnevate aastate jooksul ellu hulgaliselt erinevaid rahvusvahelisi sertifikaate, mis propageerisid ja toetasid Fairtrade põhimõtteid üle maailma: Labelling Initiatives, Fairtrade Foundation, TransFair and Rättvisemärkt jne.

1997. aastal toimus erinevate õiglase kaubanduse sertifikaatide ühinemine Fairtrade Labelling Organizations International(FLO) katuse alla. Ühise missioonina viiakse ellu Fairtradeprogrammi põhimõtteid, jagatakse toetusi, monitooritakse sertifikaati taotlevate ja juba pälvinute tootmist.

2002.  aastal loodi uus logo Fairtrade Certification Mark,et ühtlustada erinevate organisatsioonide sõnum sarnase märgi alla. Et see paistaks selgelt välja kaubariiulilt ostjale, kellel on võimalik nii omakorda liituda planeedi parema elu programmiga. Tänaseks on Fairtrade Labelling Organizations International katuse alla koondunud juba üle 20 liikmesorganisatsiooni.

2004. aastal jagunes Fairtrade Labelling Organizations Internationalkaheks sõltumatuks organisatsiooniks. Esimene neist, FLO, redigeerib standardeid ja jagab toetusi tootjatele. Teine, FLO-CERT, teeb tootmise seiret, kinnitab sertifikaate ning auditeerib kaubastajaid.

2007. aastal saavutas Fairtrade Internationalmaailma säästva arengu organisatsiooni ISEAL’i tunnustuse, kui üks maailma seitsmest juhtivast eetilise kaubanduse standardite järjepidevast elluviijast.

Fairtrade sertifikaadil on kolm põhisuunda:

Esiteks: sotsiaalsed standardid, mis keelavad igasuguse tööliste diskrimineerimise, lapstööjõu või sunnitöö kasutamise ning garanteerivad inimväärsed töötingimused.

Teiseks: majanduslikud standardid, mis kehtestavad toodete kaubastajatele hinna alampiiri või määravad garanteeritud summa tootjale, mis on vastavuses jätkusuutliku tootmisega.

Kolmandaks: keskkonna säästmise standardid, mis nõuavad põllumajanduses anorgaaniliste väetiste piiramist, jääkide ja prügi turvalist käitlemist, pinnase ja vee puhtuse hoidmist ning geneetiliselt muundatud organismide kasutamisest hoidumist.

Kokkuvõtteks, Fairtrade sertifitseerimissüsteem tagab:

  • garanteeritud hinna toodangu eest
  • lisatulu kogukonnale vajalike sotsiaalprojektide rahastamiseks
  • töötingimused istanduste töölistele vastavalt rahvusvahelisele tööõigusele
  • laps- ja orjatöö kasutamise keelustamise
  • keskkonnasäästliku tootmise
  • pikaajalised kaubandussuhted ja krediidivõimalused

Fairtrade märgiga toodete eelistamine vähendab vaesust maailmas, aitab arengumaade talunikel ja istanduste töölistel oma tööga endale elatist teenida ning kogukondadel püsima jääda.

Fairtrade sertifikaati võivad kanda Sinu poolt külastatavas poes kohv, tee, riis, banaanid, mangod, kakao, mesi, mahlajoogid, pähklid, värske puuvili, ürdid, vürtsid, vein, jalgpallid jne. KAFO portfellis olevatest toodetest kannab Fairtrade`i märki  Johan & Nyström Sumatra Gayo.

Brenda

16 postitust

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!