Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

Erikohv ja erikohviassotsiatsioonid – SCAA, SCAJ, SCAE, SCAE Eesti osakond

Postitatud

Mis on erikohv? Erikohvi sõnastatakse kui meisterlikult valmistatud kohvijooki, millele annab hinnangu teatud piiratud hulk inimesi piiratud ajaühiku raames ja millel on unikaalne kvaliteet ning tavakohvijookidest eristuv maitse. Erikohvi oad on korjatud geograafiliselt määratletud paigast ja nende korjamine, röstimine, ladustamine ning viimaks kohvijoogi valmistamine on kõigis etappides läbi viidud kõrgeimal tasemel.

1982.aastal loodi SCAA – Ameerika Ühendriikide ErikohviassotsiatsioonSpeciality Coffee Association of America. Ühenduse kutsus ellu väike grupp kohvi professionaale, et tekitada ühine foorum kvaliteetkohviga seonduvate küsimuste arutamiseks ning et kehtestada uued kohvikaubanduse standardid. Tänaseks on SCAA maailma suurim kohvikaubanduse assotsiatsioon ja tal on üle 3000 liikme. SCAA juhtlause on: „Sest hea kohv ei ole juhus”.

1987.aastal loodi SCAJ – Jaapani ErikohviassotsiatsioonSpeciality Coffee Association of Japan. Eesmärgiks erikohviga seonduvate teemade teadvustamine nii tarbijate kui kohvikasvatajate seas, pidev kohvi-teadmuse suurendamine kogu protsessi ulatuses alates kohvitaime istutamisest kuni kohvitassini välja.

1998.aastal loodi Londonis SCAE – Euroopa ErikohviassotsiatsioonSpeciality Coffee Association of Europe.

SCAE juhtmõtteks oli ja on ühendada erikohviga tegelevad inimesed ja organisatsioonid, kohvikasvatajast kohvitarbijani. SCAE juhtmõtteks on kvaliteetse kohvi levitamine ja väärtustamine maailmas.

SCAE tegeleb kohvikultuuri arendamisega korraldades konverentse, seminare ja koolitusi.

SCAE koolitussüsteem Coffee Diploma System on kohvimeistri kool, kus on võimalik saada Kohvi Diplomi omanikuks , kui on teenitud 100 hindepunkti.

Igal aastal autasustab SCAE kohvimaailma väljapaistvamaid tegijaid. SCAE auhinnad Coffee Exellence on kohvimaailma väärikaimad ja neid antakse välja viies kategoorias: The Young Entrepreneur Award (Noor Ettevõtja), The Award for Innovation (Innovatsiooni auhind), The Outstanding Producer Award (Väljapaistvaim Tootja), The Lifetime Achievement Award (Elutöö auhind) ja The Communicator of the Year (Aasta Turundustegu).

Eestis on SCAE Coffee Exellence auhinnaga pärjatud 2010. aastal Young Entrepreneur kategoorias Heili Politanov.

SCAE korraldab seitset erinevat kohviteadmuse ja-oskuste maailmameistrivõistlust:

  • World Coffee in Good Spirits Championship– innovaatiliste alkoholi sisaldusega kohvijookide ja –kokteilide valmistajatele;
  • World Cup Tasters Championship– kohvi degusteerijatele;
  • World Latte Art Championship– Latte art meistritele;
  • World Barista Championship– klassikaline baristavõistlus + 1 vaba teema. Seda võistlust korraldab SCAE koostöös SCAA-ga;
  • World Brewers Cup– koonusfiltriga kohvivalmistajatele;
  • World Coffee Roasting Championship– kohvi röstijatele;
  • World Ibrik Championships– türgi kohvi valmistajatele.

SCAE annab välja neli korda aastas ajakirja Café Europa.

Euroopa erikohviassotsiatsioonil on 1500 liiget ja sertifikaat on omistatud juba rohkem kui 7000-le baristale.

SCAE Eesti osakond

SCAE Eesti osakond loodi 1999. aastal. Reaalset tegevust alustas SCAE Eesti 2005. aasta sügisel. Osakonna koordinaatoriks valiti Silver Rits, kellele omistati aastal 2008 National Coordinator of the Year tiitel.

SCAE Eesti osakonna eesmärgid on:

  • tutvustada kohvi, selle tarbimise ning valmistamisega seonduvat Eesti üldsusele;
  • arendada Eesti kohvikultuuri, parandada kohvijookide taset toitlustusasutustes;
  • ühtlustada Eesti kohvimaastikku (terminoloogia, standardid, sertifitseerimine jms;
  • korraldada kohvi-, barista- ning kohvitreenerikoolitusi, arendada muid õppeprogramme ja –materjale, mis edendavad kohviteadmiste levikut nii Eesti üldsuse kui kohvispetsialistide hulgas;
  • korraldada iga-aastaseid Eesti baristade meistrivõistlusi, et saata Eesti esindaja baristade maailmameistrivõistlustele;
  • tõsta baristaameti mainet ja professionaalset taset.

SCA

2017. aasta jaanuarist on SCAA ja SCAE ühinenud ühtseks Specialty Coffee Associationiks ehk SCA-ks. Organisatsioonide liitmises nähti suuremat jõudu ühtsete eesmärkide nimel töötamises. Organisatsiooni funktsioonid, hoida kõrgel kohvi kvaliteeti, korraldada arutelusid, seminare, koolitusi ja maailmameistrivõistluseid, on endiselt samad.

bfsupport

78 postitust

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!