Lisa 50.00 € eest tooteid ja saa tasuta kohaletoomine
  • Laeme tulemusi
    Ostukorvis ei ole tooteid

Erikohv – mis on temas erilist?

Postitatud

Sõna erikohv on võetud kasutusele ingliskeelsest väljendist speciality coffee.

Erikohv tähendab pühendumust kohvi kasvatamisest röstimiseni, eriliselt valitud kohvisorte ja -ube, inimeste ja keskkonna hoidmist, kohvi teekonna läbipaistvust ja eelkõige – eriliselt head kohvi.

Erikohv on kindlalt teada päritoluga. Igal erikohvi pakil on kirjas, millisest piirkonnast ja farmist need kohvioad täpselt pärit on, kui kõrgel merepinnast on neid kasvatatud, mismoodi töödeldud ning röstitud.

Erikohvi puhul maksab vaid kvaliteet. Kvaliteedi nimel panustab farmer istandusse erakordselt palju ja jälgib suure hoolega protsessi iga pisimatki etappi. Farmer valib rikkaliku mineraaliderohke pinnasega asukoha, istutab kohvipuud läbisegi paljude erinevate põllukultuuridega mee- ja lilletaimedest puu- ja juurviljani, mis tagab pinnase mineraalide loomuliku vaheldusrikkuse ja uuenemise. Lisaks pakuvad teised põllukultuurid kohvipuudele kenasti varju ja kaitsevad neid liigse päikese eest. Farmer jälgib sedagi, et rändlindude teekond kulgeks üle tema istanduse ja väetaks pinnast ürgloomulikul moel.

Erikohvi kohvikirsid korjatakse käsitsi, et valida välja vaid küpsed ja terved marjad, samuti toimub käsitsi ka edasine töötlemine ja sorteerimine.

Erikohv röstitakse käsitsi aeglasel meetodil. Rohelistes kohviubades peidusolevad aroomid tulevad esile alles röstimise käigus. Tänu aeglasele röstimisele saab kohviuba röstitud terviklikult ning üleni ja sel moel realiseeritakse hoolega kasvatatud kohviubade potentsiaal nii aroomide kui maitse osas maksimaalselt.

Erikohv tähendab erakordset maitset ja aroomi. Erikohvisid võib võrrelda kvaliteetveiniga või käsitööõlledega – nad esindavad oma ala absoluutset tippu, meistrite käekirja ja traditsioone. Erikohvi unikaalset maitset on tunnustanud oma ala spetsialistid ja andnud sellele kõrge hinnangu.

Erikohvi valmistades järgi põhireegleid, et kõik head maitsed ja aroomid kätte saaksid:
1. Doseeri õigesti – 1 g kohvi kohta võtta 16 g vett.
2.Vali õige jahvatus – iga valmistusvahend nõuab õiget jahvatusastet
3. Vali õige veetemperatuur – olenevalt valmistusvahendist on see 88-96 kraadi.

Erikohv on parim käsitöökohvina. Väga hea tulemuse saad Hario V60 filtrikoonuse või Aeropressiga. Sobivad ka teised filtrimeetodid. Kui pakil on kirjas, et uba sobib espressomasinasse, võid kasutada edukalt ka täisautomaatset espressomasinat.

Ja lõpuks veel:

Erikohv tähendab nii kvaliteeti kui ka õiglast kaubandust. Erinevalt Fair Trade’ist, mis tagab tihtipeale vaid õiglase kaubanduse, tagab erikohvi staatus, et tegemist on kõrgeima kvaliteediga ning inimesi ja keskkonda väärtustava süsteemiga üheaegselt. Erikohvi märgistusega kohv moodustab täna maailma kohvitoodangust vaid väikese protsendi, aga ilmselgelt on tegu jõudsalt kasvava trendiga.

KAFO valikust leiab Johan & Nyström erikohvi. 

Jens Padar

3 postitust

Siidise piimavahu instruktor, kes teab kavalaid trikke nii kohvi kui ka seadmete hingeelu kohta. Mees kes tõestab kiirelt ära, et kohvikunst ei ole sugugi nii keeruline, kui see esmapilgul paistab...kui tema seda õpetab.

Me teame hea kohvi saladust ning tahame seda kõigiga jagada. Parima kohvi nimel!